Saskatoonbær Amerikansk bærmispel

Blomstergårdens Pomet


 

 

Startside
Op
Nyheder
Aktiviteter
Link
Frugt
Prydfrugt
Plantegenetik
Planteskole

Saskatoonbær Amerikansk bærmispel, Amelanchier alnifolia

I århundreder har saskatoonbær været vigtige for Nordamerikas indianere og senere for emigranter. Saskatoonbær har haft betydning både som fødekilde, medens inderbark og rødder har haft betydning som medcin mod diaré, dysenteri og menstruationssmerter m.m.

Amelanchier trives såvel på sandjord som mere lerede jorder. Den trives udmærket i både fuld sol og halvskygge. Når der er tale om planter til bærproduktion er det bedst de står i næsten fuld sol.

Busken er en forædling af ellebladet bærmispel, der er en anden art, end den der bruges som læ- og prydplante i hegn og større haver, hvor den først og fremmest er kendetegnet ved sine hvide, stjerneformede blomster i store toppe, der kommer sammen med løvspring. De nye blade er rødlige i udspring for senere at blive grønne. I efteråret får bærmispel flotte høstfarver i gullige til røde nuancer.

Bærrene på de forædlede sorter er større end på vore prydbuske af arten A. laevis. De er meget vitaminholdige og fyldt med vigtige antioxidanter på niveau med blåbær. Bærrene kan tørres eller anvendes til saft, syltetøj, marmelade, karameller og sovs eller vin og likør.

‘Northline’ Saskatoonbær fra Nord-Amerika. 1½ til 2 m høj busk, der på egen rod producerer en del rodskud. Kan anvendes som prydbusk med hvide blomster omkring løvspring og flotte løvfarver om efteråret eller som bærbusk.
Bærrene
modnes over en periode. De er på størrelse med meget store sol­bær og er meget kødfulde. Smagen er aromatisk og kan minde lidt om en mild blåbær- og solbærsmag. De er meget vitaminholdige og fyldt med vigtige antioxidanter på niveau med blåbær. Bærrene kan tørres eller anvendes til saft, syltetøj, marmelade, karameller og sovs eller vin.

‘Smokey’ Saskatoonbær fra Nord-Amerika. Bliver op til 3-3½ m høj og 2-2½ m bred. Mørkegrønne blade, der om efteråret får en fantastisk flot gul farve. Trives bedst i sol eller halvskygge. Hvide blomster i toppe samtidig med løvspring. Selvbestøvende, men det gavner at have 2 sorter ved siden af hinanden.
Bærrene
er store(12-14mm) rødlilla og gode spise friske (evt. med mælk til dessert) eller til marmelade, syltetøj eller anden brug i madlavning.

‘Thiessen’ Saskatoonbær fra Nord-Amerika. Bliver op til 3-3½ m høj og 2-2½ m bred. Mørkegrønne blade, der om efteråret får en fantastisk flot gul farve. Bærrene smager næsten som blåbær, men de er meget nemmere at dyrke da de ikke stiller nogle særlige krav til jordbund. 
Bærrene
kan spises friske eller koges til marmelade, gele, sovs eller som fyld i tærter, yoghurt eller der kan laves vin eller likør. Saskatoonbær har højere indhold af potassium, calcium, magnesium og jern end blåbær og det blå skind på bærrene er meget rig på antioxidanter, der modvirker hjertesygdomme og andre aldersbetingede sygdomme.

 

 

Send e-mail til vores mailadresse med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.
Copyright © 2008 Blomstergården ved Viborg